RYBÁŘI PRAHA

Český rybářský svaz, z. s., Územní svaz města Prahy
CzechEnglishGerman

Aktuality

Pražští rybáři uklízeli odpadky na Radotínském potoce

Místní organizace Českého rybářského svazu Praha-Radotín pořádala o prvním dubnovém víkendu 2023 úklidovou akci na dolní části pstruhového revíru ČRS Územního svazu města Prahy Radotínský potok 1.

I přes nepřízeň počasí se sešlo přibližně 20 statečných dobrovolníků a dobrovolnic všech věkových kategorií. Kvůli rannímu deštíku a zvýšené hladině potoka se místy sbíralo doslova s nasazením života. Díky brodícím botám a dlouhým gumovým rukavicím byly odpadky sbírány na hladině i pod hladinou, na březích a v přilehlém okolí. Začalo se na úrovni zastávky MHD „Safírová“ a pokračovalo směrem k cementárně, po obědě pak v oblasti nad zastávkou MHD „Lomy“. Hlavní část odpadků tvořily jako obvykle plasty, které ve formě měkkých obalů, PET lahví a kelímků jsou snadno unášeny vodou a větrem. Brzy se ukázalo, že minulá brigáda velmi pomohla: ubylo velkých a těžkých kusů odpadu. Největším „úlovkem“ byl tentokrát hodně starý vršek sloupu elektrického vedení s mnoha porcelánovými izolátory. I ten se podařilo dotáhnout k silnici. Nalezeno a z přírody odstraněno bylo hodně keramických a skleněných střepů, o které se mohou snadno zranit zvířata i děti. Dokonce byla nalezena i velká nádoba s motorovým olejem. Celkově se podařilo posbírat několik desítek velkoobjemových pytlů odpadu. Ty byly shromážděny na 2 sběrná místa, odkud byly ve spolupráci s MČ Radotín odvezeny k ekologické likvidaci.

Vřelé díky všem těm, kdo neváhali přiložit ruku k dobrému dílu a také všem, kteří přispěli k zajištění pracovních pomůcek, občerstvení i k dobré náladě. Na závěr patří poděkování také MČ Radotín za zajištění pytlů a finální likvidaci odpadků.

Tak jako potok spojuje všechny, kdo žijí v jeho okolí, společná práce na dobrém díle spojuje lidi napříč věkovými kategoriemi a profesemi. Potěšující je i dobrá spolupráce s MČ, která, jak se ukazuje, má smysl a přináší bohaté ovoce. V příštím roce bude tato již „tradiční“ akce určitě zopakována.

            Současně s touto jarní brigádou proběhla kontrola inkubace pstružích jiker na obou pražských pstruhových potocích.

Na Radotínském i Únětickém potoce byla zaznamenána menší povodeň v důsledku čtvrtečních bouřek. Nicméně, inkubátory zůstaly na svém místě, proud je nestrhl, zloděj neukradl, což je velice pozitivní.

            Na Radotínském potoce je zhruba polovina jiker ještě nevylíhnutých a polovina ryb se už vykulila – leží na dně a tráví žloutkový váček. Z inkubátoru byly odstraněny jikerné slupky, odumřelé jikry a část usazeného kalu, aby se plůdku a jikrám lépe dýchalo.

            Na Únětickém potoce se dva horní inkubátory do sebe zamotaly, voda strhla jízek, pod kterým byly uloženy, ale kmen stromu, na nějž byly přivázané povodeň ustál a s ním i inkubační přístroje. Jikry tam byly asi chvilku jako v centrifuze, část jich odumřela v důsledku množství kalu, který se dostal dovnitř, ale zbytek se má čile k světu. Tak to musí být, příroda se s pstruhy ve štěrku také zrovna nemazlí, ale pstruzi tak budou silnější a odolnější. Aby byly zajištěny náležité inkubační podmínky, tak byly jikry a plůdek přesazeny do jednoho inkubátoru, druhý inkubátor byl dokonale vydrhnut kartáčem a drahocenný živý náklad vrácen zpět. Dolní inkubátor byl shledán ve výborném stavu. Tady byly jikry už vykulené a dno inkubátoru se hemžilo oranžovými pstružími pupíky.

Pavel Vrána – zástupce rybářského hospodáře a člen výboru ČRS Územního svazu města Prahy

Časopis Rybářství můžete číst také v elektronické podobě

Váš oblíbený časopis Rybářství si můžete nově prohlížet v digitální podobě. Objednejte si pololetní nebo roční předplatné elektronického časopisu nebo si kupte třeba jenom jedno vybrané číslo. Oproti tištěnému ušetříte hodně peněz, a navíc budete mít čtení u sebe výrazně dřív. Text a foto: redakce Rybářství a repro digiport.cz Pokud

Celý článek

Zahájení pstruhové sezóny 2024

Vážení vyznavači Petrova cechu, blíží se 16. duben, v letošním roce tak připadá otevření pstruhových revírů na úterý. Držitelé pstruhových povolenek se tak po dlouhé zimě dočkají nové sezóny. Téměř pětistovka pstruhových revírů o výměře větší než 3 000 ha je napříč celým Českým rybářským svazem v těchto dnech připravována

Celý článek

Upozornění pro MO: Konec lhůty pro platbu členského příspěvku v RIS

Vážené funkcionářky, vážení funkcionáři místních organizací, dovolujeme si upozornit na závazný termín pro zaplacení členského příspěvku prostřednictvím Rybářského informačního systému (RIS). Poslední termín pro platbu členského příspěvku je v souladu se Stanovami ČRS 30. dubna. Členský příspěvek hradí každý člen Českého rybářského svazu v místní organizaci, kde je členem. Připomínáme také,

Celý článek

Přihlášení

do uživatelského účtu