RYBÁŘI PRAHA

Český rybářský svaz, z. s., Územní svaz města Prahy
CzechEnglishGerman

Aktuality

Jednání ČRS ÚSMP a Povodí Vltavy o projektech na pražských vodách

V průběhu ledna 2024 pokračovala jednání zástupců Českého rybářského svazu se zástupci podniku Povodí Vltavy. Protože máme pro letošek velké plány, jednali jsme hned dvakráte za sebou, 17. ledna a 30. ledna. Tématem byly rybám prospěšné projekty na tocích, které má Povodí Vltavy, s. p., ve své správě.

Je v zájmu celé naší společnosti, aby spolu jednotliví uživatelé toků komunikovali a věci projednávali předem, neboť vzájemná informovanost pomáhá vytváření lepších podmínek pro naše rybí svěřence. Důraz je kladen na propojení pohledu techniků a biologů – právě konsensus obou stran může výrazně přispět k možnostem rybí migrace, reprodukce, růstu, a tedy kvalitě rybího společenstva.

Společných témat máme mnoho. Probíraly se rybí přechody na Vltavě a Berounce, budování rybích trdlišť, osazování toků vodními rostlinami, možnosti zajištění laterální migrace ryb, úklidové akce, revitalizace toků a budování rybích úkrytů.

Probírala se i velmi závažná témata, jakými jsou záchranné transfery ryb v případě vodohospodářských havárií, včetně transferů zvláště chráněných druhů ryb, způsoby úprav toků tak, aby nedocházelo k ohrožení životních podmínek ryb (prohrábky, řešení jezových těles).

S radostí můžeme konstatovat, že jednání se nesla v přátelském duchu a dobré atmosféře. Díky tomu se podařilo shodnout na řešeních, která jsou technicky akceptovatelná a přinesou zlepšení kvality života našich ryb.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D. – ichtyolog ČRS, zástupce rybářského hospodáře ÚSMP

Jarní zarybnění pražských revírů v roce 2024

Rozhodující čas pro plnění zarybňovacích plánů je samozřejmě období podzimních výlovů, ale Územní svaz města Prahy se trvale snaží své pražské sportovní vody zarybňovat i na jaře. Více jak dvě třetiny z celkového zarybnění získávají pražští rybáři od externích dodavatelů. Především od produkčních rybářů z Jižních Čech. V letošním roce od konce února

Celý článek

Vysazování nasady lipana podhorního do říčky Kocáby

Lipan podhorní je sice na všech revírech ČRS Územního svazu města Prahy celoročně hájen, ale pro radost z jeho úlovku si pražští rybáři už nemusí jezdit do jiných krajů. Dva dny po letošním zahájení pstruhové sezóny ve čtvrtek 18. dubna 2024 pražští rybáři vysadili do toku říčky Kocáby pstruhového revíru

Celý článek

Přihlášení

do uživatelského účtu